Combate soarecii si sobolanii cu otrava: variante de raticide

Raticidele sunt produse special concepute pentru a controla populatiile nedorite de rozatoare, precum soarecii si sobolanii. Acestea contin de obicei o substanta activa cu proprietati otravitoare, impreuna cu un atractant special menit sa atraga rozatoarele. Modul de actiune al acestor produse consta in faptul ca rozatoarele le consuma, ceea ce duce la ingestia substantei active din compozitie.

 

Substanta activa, cu proprietati anticoagulante, determina aparitia hemoragiilor in organismul rozatoarelor. Ca rezultat, rozatoarele tind sa moara intr-un interval de timp de obicei cuprins intre 2 si 8 zile de la consumul raticidului. Aceasta perioada poate varia in functie de cata cantitate de raticid au consumat, de marimea lor, de tipul si concentratia substantei active.

 

Care sunt formele in care se gasesc raticidele? 

 

In ceea ce priveste disponibilitatea si variabilitatea, raticidele pot fi gasite sub diverse forme, cum ar fi peleti, pasta, grausor, blocuri cerate sau cuburi parafinate. Dimensiunile acestora pot diferi in functie de producator. Ele sunt create prin amestecarea substantei active (cum ar fi brodifacoum, bromadiolone, difenacoum) cu atractanti alimentari sau alte substante care atrag rozatoarele sa le consume.

 

Unde se folosesc raticidele? 

 

Raticidele se utilizeaza pentru combaterea rozatoarelor la exterior, fiind amplasate in interiorul statiilor de intoxicare. Pentru a obtine rezultate mai eficiente, se recomanda plasarea a doua tipuri diferite de raticide in fiecare statie de intoxicare. De exemplu, se pot utiliza combinatii precum pasta si peleti, pasta si blocuri cerate sau blocuri cerate si peleti. Aceasta abordare creste sansele ca rozatoarele sa prefere una dintre optiuni. 

 

Folosirea raticidelor pentru combaterea rozatoarelor la interior, nu este recomandata, deoarece, acestea pot muri dupa cateva zile (2-8 zile). In absenta unui control adecvat, lesurile lor pot produce mirosuri neplacute si pot deveni surse de infectie.

 

Care sunt diferentele intre formulari? 

 

Fiecare tip de raticid prezinta avantaje si utilizari specifice, iar alegerea corecta depinde de conditiile si nevoile specifice ale zonei in care se utilizeaza pentru a controla populatia de rozatoare. Este important sa se respecte intotdeauna instructiunile de utilizare ale produselor si sa se actioneze cu precautie pentru a minimiza expunerea umana si a altor animale nevizate la aceste substante toxice.

 

Raticide sub forma de peleti:

 

  • Acestea sunt formulate sub forma de bucati mai mici;
  • Sunt ideale pentru a fi introduse in galeriile soarecilor sau sobolanilor sau in zone mai inguste, unde accesul este limitat;
  • Dezavantajul lor consta in faptul ca nu pot fi plasate pe tijele statiilor de intoxicare, asa cum se poate face cu pasta sau blocurile cerate;
  • Momeala poate fi scoasa destul de usor din statii, ceea ce poate duce la o scadere a eficacitatii;

 

Raticide sub forma de blocuri cerate:

 

  • Acestea sunt potrivite pentru utilizarea in zone cu umiditate ridicata, murdarie sau in spatii in care raticidele nu pot fi plasate in statiile de intoxicare;
  • De exemplu, pot fi folosite in canalizare, printre lemnele depozitate in exterior sau in spatii inguste, unde alte forme de raticide ar fi mai putin eficiente;

 

Raticide sub forma de pasta:

 

  • Sunt ambalate in plicuri de 10-15 grame pentru o utilizare si dozare mai usoara;
  • Raticidul nu este scos din plicul de hartie, iar soarecii si sobolanii consuma otrava direct din plic;
  • Aceasta forma de raticid ofera un control mai precis al dozei si poate fi mai usor de gestionat in medii sensibile;

 

Raticide sub forma de grausor:

 

  • Sunt concepute pentru a atrage cu succes rozatoarele, avand un miros si gust atragator pentru acestea;
  • Permit o dozare precisa, ceea ce ajuta la controlul eficient al populatiilor de rozatoare;
  • Pot fi amplasate usor in locurile unde se banuieste ca exista activitate a rozatoarelor, in interiorul statiilor de intoxicare;
  • Pot fi folosite in diverse medii, de la gospodarii si ferme pana la spatii industriale;

 

Raticide recomandate:

 

 

Statii de intoxicare recomandate:

 

 

Pentru a amplasa raticidele eficient, este important sa se foloseasca manusi de protectie, pentru a evita ca mirosul uman sa fie detectat de rozatoare. 

 

Ca sa ai cele mai bune rezultate, poti folosi si:

 

 

De asemenea, pe langa masurile specifice de eliminare a rozatoarelor, se recomanda si utilizarea repelentilor, pentru a le tine la distanta. 

 

Repelenti recomandati: 

 

In concluzie:

 

  • Raticidele sunt concepute pentru a controla populatiile de rozatoare nedorite, continand o substanta activa otravitoare si un atractant pentru atragerea rozatoarelor.
  • Substanta activa anticoagulanta cauzeaza hemoragii in organismul rozatoarelor, ducand la moartea acestora in 2-8 zile.
  • Exista diverse forme de raticide, cum ar fi peleti, pasta, grausor, blocuri cerate sau cuburi parafinate, cu avantaje si dezavantaje specifice;
  • Raticidele se utilizeaza in exterior si trebuie plasate in statii de intoxicare;
  • Diferite combinatii de raticide pot fi folosite pentru a creste sansele ca rozatoarele sa le consume;
  • Fiecare forma de raticid are utilizari specifice, iar alegerea corecta depinde de mediul si nevoile zonei respective;
 
Observatii:
 
  •  Este indicat sa cititi cu atentie eticheta si sa respectati intocmai recomandarile producatorului, inainte de a utiliza produsele!  
  •  Folosirea neconforma a acestor produse absolva producatorul si distribuitorul de orice responsabilitate.

 

Echipa Expertilor Agrii sta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi consultanta  personalizata, recomandari si produse specializate. Va invitam sa ne contactati pentru a va sprijini in obtinerea unor rezultate optime!